Varför får man tandköttsinflammation?

Vid dålig munhygien bildas en inflammation i tandköttet även kallad gingivit. Tandköttsinflammationen uppkommer för att bakterierna har legat kvar vid tandköttskanten för länge och de bildar skadliga restprodukter som irriterar huden. Kroppen svarar då med att öka blodcirkulationen i området för att forsla bort restprodukterna, vilket innebär att man fått en inflammation.

Vid en inflammation blir tandköttet lättblödande, svullet, rodnande, mjukt och blankt. Efter en till två veckor syns det med blotta ögat. Gingiviten medför även en falsk tandköttsficka runt tanden på tre till fyra millimeter. Denna har uppstått eftersom tandköttet är svullet och inte av benförlust.

Hur snabbt läker tandköttsinflammation?

De goda nyheterna är att tandköttsinflammation är en reversibel sjukdom vilket innebär att den vid förbättrad munhygien läker ut. Om tänderna rengörs noggrant minst en gång per dag läker inflammationen vanligen ut på några dagar eller upp till två veckor vid svår tandköttsinfektion och tandköttet återfår sin ursprungliga blekrosa färg och form. Tandhygienisten ger råd om hur god munhygien kan upprättas. Om inte munhygienen blir bättre eller om gingiviten återkommer regelbundet kan tandlossning (parodontit) uppkomma.

En sjukdom att ta på allvar

Gingivit drabbar i stort sett alla vid olika tillfällen och oftast märker man inte ens av det. Kanske börjar man blöda när man borstar tänderna eller rengör mellan tänderna med tandtråd eller mellanrumsborstar. Men trots att det verkar ganska ofarligt kan det ha mycket allvarliga konsekvenser på sikt.

Allt mer forskning visar på att tandköttsinflammation, och särskilt sjukdomens avancerade stadier så som svår parodontit, har en skadlig påverkan på hela kroppen eftersom farliga bakterier (i tandköttsfickorna) och deras skadliga restprodukter går via inflammationen ut i blodomloppet. Det finns kopplingar till Alzheimers sjukdom, olika cancerformer, hjärt- och kärlsjukdomar och även diabetes. Exakta orsakssamband är inte kartlagda men munhälsan visar sig allt oftare ha en viktig roll för hela kroppens välmående, särskilt på äldre dagar.

Så även om tandköttsinflammation i sig är ganska ofarligt och gör inte ont, kan den orsaka många allvarliga sjukdomar och problem på sikt.