Så påverkar mat och kostvanor dina tänder

Vilken mat är bäst för tänderna? Hur farligt är det med socker och vilken mat orsakar frätskador? Det finns många frågor kring hur maten påverkar tänderna och munhälsan. Här är svaren på de vanligaste frågorna och tips på hur du bäst tar hand om tänderna.

Varför är det dåligt att småäta?

 Kosten är viktig för munhälsan, för att tänderna ska må bra rekommenderar Vårdguiden 1177 mat och dryck med liten mängd socker och syra. Munnen klarar i regel fem syraattacker per dag vilket motsvarar tre måltider och två mellanmål. Saliven hinner då reparera de skador som orsakas av de sura ämnena från både mat och dryck.  Om man äter fler mellanmål ökar risken för erosionsskador vilket innebär att emaljen slits ner, tänderna blir missfärgade och man kan även få ilningar och värk. Äter du ofta behöver du också oftare ta hand om tänderna med tandborstning och tandtråd.

Vilken mat innehåller mycket syra?

Citrusfrukter, syrade grönsaker, ketchup, juice, godis och läsk är några exempel på mat och dryck som innehåller hög andel syra vilket ökar risken att få frätskador på tänderna. Vårdguiden 1177 rekommenderar basisk mat om man vill neutralisera syran i munnen. Exempel på basisk mat är mejeriprodukter som mjölk, naturell yoghurt och ost men även nötter och avokado.

Hur påverkar socker tänderna?

Sockret i maten utgör näring till de skadliga munbakterierna och gör dessutom att plack och matrester klibbar fast på tänderna. I munnen finns som sagt bakterier och dessa bakterier omvandlar sockret från mat och dryck till syra, och det är den som orsakar karies.

Om tänderna utsätts får stora mängder socker hinner inte saliven neutralisera syran. Blir det då för surt för länge hinner inte frätskadorna på tandemaljen läka och då kan man få hål i tänderna, skriver Vårdguiden 1177.

Mat med mindre socker, leta efter nyckelhålet

Det finns några självklara sockerfällor som godis, läsk och kakor men det finns även vanlig mat som innehåller stora mängder socker. En sockerfälla är vissa sorters flingor och smaksatt yoghurt som vid första anblick kan uppfattas som näringsrika, skriver Svenskt Kosttillskott. Ett tips är att leta efter nyckelhålet som markerar livsmedel som innehåller mer fibrer, näring, fullkorn, och mindre socker och salt.

Kom ihåg tandtråd

Oavsett kostvanor är det viktigt att komma ihåg att rengöra tänderna. Kom ihåg att rengöra tandens alla fem sidor. Borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm och använd tandtråd, mellanrumsborste eller tandsticka minst en gång om dagen för att ta bort matrester och plack som sitter fast mellan tänderna.

Tänder och mat – några kostrelaterade tips

  • Borsta tänderna en timme efter du ätit något surt (eller sött). (Syran gör emaljen mjuk, så om du borstar för tidigt innan saliven hunnit neutralisera syran så sliter tandborsten på tanden och du riskerar tandborstningsskador)
  • Drick vatten på natten om du är törstig.
  • Undvik småätandet och låt tänderna vila mellan måltiderna
  • Försök att inte äta sötsaker mer än en gång i veckan.
  • Fiberrik mat med mycket tuggmotstånd är bra för munhälsan då det ökar salivproduktionen.
  • Att tugga sockerfritt tuggummi efter maten är bra för salivproduktionen och munhälsan.