Dålig munhälsa påverkar inte bara munnen. Forskningen har de senaste åren konstaterat flera samband som visar att personer med dålig munhälsa har ökad risk att även drabbas av andra sjukdomar.
– Starkast samband finns med diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Tandlossning verkar vara en bidragande faktor som hittills varit ignorerad, säger Björn Klinge, övertandläkare och professor i parodontologi vid Malmö högskola och Karolinska Institutet, till tidningen Vårdfokus.
Att inte sköta om tänderna ordentligt kan medföra dålig andedräkt, hål i tänderna och tandlossningssjukdomen parodontit som till slut leder till att tänderna lossnar. Exempelvis löper patienter med svår tandlossningssjukdom större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Det kan bero på att bakterier och cytokiner som samlas i tandköttsfickornas små sår sprids från det infekterade tandköttet ut i blodomloppet där de påskyndar åderförkalkning i blodkärlen.
– Fluor i tandkräm eller munskölj hjälper mot karies, hål i tänderna. Medan den mekaniska rengöringen med tandborste, tandtråd och mellanrumsborste är viktigast när det gäller att motverka tandköttsinflammation och tandlossning, förklarar Björn Klinge i Malou efter tio på TV4.
Svensk forskning visar också att patienter med svår tandlossning löper tre gånger högre risk att dö tidigt. Främst av hjärtsjukdom, cancer samt tarm- och magsjukdomar.
Har tandlossningssjukdomen redan brutit ut bör man enligt Björn Klinge uppsöka tandläkarvård. Men att rengöra tänder och tandkött med tandborste, tandtråd och mellanrumsborstar är det bästa sättet att se till att munhälsan är på topp och att undvika inflammerat tandkött – och därmed även minska risken för att drabbas av andra sjukdomar.